Headlines News :

«Τριαντάχρονα» προβολών στη Νέα Ιωνία.

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 7:51 π.μ.

Τριάντα χρόνια κλείνουν φέτος οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας στο Μεταξουργείο. 

Οι "προβολές" ξεκίνησαν το 1983 από τον Δήμο Ν.Ιωνίας με την πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας κινηματογραφόφιλων της πόλης μας στο χώρο που στεγάζονταν το ΚΑΠΗ του Δήμου. Την περίοδο 1986-1987 μεταφέρονται στον κινηματογράφο ΛΥΡΙΚΟ, ο οποίος στην συνέχεια μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ ακολουθώντας την τύχη των περισσοτέρων αιθουσών της χώρας. Τότε συστήνεται και ο σύλλογος "Κινηματογραφική Κοινότητα" που αναλαμβάνει την όλη ευθύνη και επιμέλεια.
Στη συνέχεια οι προβολές επιστρέφουν στο Δημαρχείο και από το 1988 και μετά, βρίσκουν κατά καιρούς στέγη στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ν.Ιωνίας, στην "Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση ΙΩΝΙΑ" και τέλος στον (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).

Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία της Κινηματογραφικές Κοινότητας είναι συνεχής και αδιάλειπτη με ένα πρόγραμμα που ξεκινά κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και λήγει στα τέλη του Μαίου.
Ως πρώτη ταινία, έχει οριστεί η
:

29/09/2012, Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris). ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Γούντι Αλεν. 
Ηθοποιοί: Οουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κάθι Μπέιτς, Εντριαν Μπρόντι, Μάικλ Σιν. 94'
Ενας ρομαντικός, πετυχημένος Αμερικανός σεναριογράφος παραμερίζει την επιπόλαιη αρραβωνιαστικιά του και διεισδύει στο Παρίσι της δεκαετίας του '20, στο Παρίσι των σουρεαλιστών, των ζωγράφων, των μουσικών, αλλά και των Αμερικανών συγγραφέων. Ένα όμορφο, διανθισμένο με χιούμορ, γράμμα αγάπης στο Παρίσι από τον Γούντι Αλεν.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

5-10-2012, Πολεμώντας για τη νίκη (La guerre est declaree).
Σκηνοθεσία: Βαλερί Ντονζελί. Σενάριο: Ντονζελί και Ζερεμί Ελκάιμ. 

Ηθοποιοί: Βαλερί Ντονζελί, Ζερεμί Ελκάιμ. 100'
Ένα ζευγάρι, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Ένα παιδί, ο Αδάμ. Το πρόβλημά του, η μάχη τους και το αίσιο τέλος της. Μα πάνω απ’ όλα η σπουδαία ιστορία αγάπης τους.
Ενα ηρωικό, αυτοβιογραφικό ποπ μελόδραμα. Η ταινία που άνοιξε την Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών και εκπροσωπεί τη Γαλλία στις υποψηφιότητες για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ.

12-10-2012
, 50/50.

Η.Π.Α., 2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Εβαν Γκόλντμπεργκ, Μπεν Κάρλιν, Σεθ Ρόγκεν, Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λεβάιν, Σενάριο: Γουιλ Ράιζερ, Φωτογραφία: Τέρι Στέισι, Μοντάζ: Ζένε Μπέικερ, Μουσική: Μάικλ Τζιακίνο, Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Ανα Κέντρικ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Αντζέλικα Χιούστον, Διάρκεια: 100', Διανομή: Village Films.
Καλές προθέσεις να επανατοποθετηθεί η νέα κινηματογραφική γενιά απέναντι στην «feel good τραγωδία», περνώντας το δράμα από επιθετική κωμική χημειοθεραπεία. Oμως η πραγματική μορφίνη της ταινίας κρύβεται στις στιγμές που δεν το προσπαθεί τόσο πολύ.

19-10-2012, Ενας χωρισμός (Α Separation / Jodaeiye Nazer az Simin).
Ιράν, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί. Ηθοποιοί: Πεϊμάν Μοααντί, Λεϊλά Χαντάμι, Σάρεχ Μπαγιάτ, Σαρίνα Φαραντί. 123'
Εικόνα των κοινωνικών και άλλων προβλημάτων του σημερινού Ιράν μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού, που αποφασίζει να πάρει διαζύγιο, σε μια αριστουργηματική σπαραχτική ταινία -Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου- δοσμένη με λεπτότητα και οξυδέρκεια.

26-10-2012, The Company Men.
ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς. Ηθοποιοί: Μπεν Αφλεκ, Μαρία Μπέλο, Κέβιν Κόστνερ, Τόμι Λι Τζόουνς, Κρις Κούπερ. 104'
Eντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο, που επιχειρεί να καταγράψει το οικονομικό Κραχ του 21ου αιώνα με τη στιβαρότητα των πολιτικών θρίλερ των 70ς. «Ο Δρόμος του Χρήματος» καταγράφει την πτώση της αλαζονείας σ' έναν κόσμο που είχε ξεφύγει σε άλλες σφαίρες ασυδοσίας και κυνισμού.

2-11-2012, Bright Star.
Βρετανία, 2009.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζέιν Κάμπιον. Ηθοποιοί: Αμπι Κόρνις, Μπεν Γουίσο, Πολ Σνάιντερ. 119'.
Η Τζέιν Κάμπιον κινηματογραφεί την ιστορία αγάπης της Φάνι Μπράουν με τον αδικοχαμένο ποιητή των Ρομαντικών, Τζον Κιτς και συνθέτει μία φιλμική ωδή για τον έρωτα και την απώλεια. Η Αγγλίδα σκηνοθέτης 16 χρόνια μετά τα «Μαθήματα Πιάνου», επιστρέφει στις ταινίες εποχής και στην απίστευτη ικανότητά της να αφουγκράζεται και να αποτυπώνει τα ανθρώπινα πάθη.

9-11-2012, W.E.
Η.Π.Α., 2011, Εγχρωμο Παραγωγή: Κρις Θίκλερ, Κόλιν Βάινς, Σκηνοθεσία: Μαντόνα, Σενάριο: Αλεκ Κεσισιάν, Μαντόνα, Φωτογραφία: Χάγκεν Μπογκντάνσκι, Μοντάζ: Ντάνι Ταλ.
Μουσική: Αμπελ Κορσενιόφσκι, Πρωταγωνιστούν: Αμπι Κόρνις, Αντρεα Ράιζμπρο, Τζέιμς Ντ' Αρσι, Όσκαρ Άιζακ, Ρίτσαρντ Κόιλ, Διάρκεια: 119', Διανομή: Village Films.
Ονειρο ζωής ή καπρίτσιο; Η Μαντόνα καταθέτει τη δεύτερή της μεγάλου μήκους ταινία της και μαζί της την υπόσχεση-απειλή ότι ήρθε για να μείνει. Θαυμάστε κουστούμια, σκηνικά και ... come on vogue!

16-11-2012, Η πριγκίπισσα του Μονπενσιέ (La princesse de Montpensier). Γαλλία, 2010. Σκηνοθεσία: Μπερτράν Ταβερνιέ. Σενάριο: Ζαν Κοσμός, Φρανσουά-Ολιβιέ Ρουσό, Μπερτράν Ταβερνιέ. Ηθοποιοί: Μελανί Τιερί, Λαμπέρ Ουιλσόν, Γκρεγκουάρ Λεπρένς-Ρινγκέ, Γκασπάρ Ουλιέλ, Τζουντίτ Σελμά. 140'
Μια δυνατή, τραγική ερωτική ιστορία με φόντο τον πολυετή πόλεμο ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες στη Γαλλία του 16ου αιώνα, σε μια θαυμάσια, δοσμένη με ρυθμό και έξοχες ερμηνείες, ταινία. Παραδοσιακό δράμα εποχής από τον Μπερτράν Ταβερνιέ, επίσημη συμμετοχή στις Κάννες του 2010 και στη λίστα των πιο λεπτομερών αναπαραστάσεων του παρελθόντος.

23-11-2012, 45μ2.

Ελλάδα, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Στράτος Τζίτζης. Ηθοποιοί: Εφη Λογγίνου, Ράνια Οικονομίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Αντίνοος Αλμπάνης.
Με αρκετή φαντασία και με πειστικούς διαλόγους ταινία γύρω από μια νεαρή γυναίκα, που, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει με δύναμη, ευρηματικότητα και θάρρος τα διάφορα προσωπικά και άλλα προβλήματά της.
Το 45 m2 έχει μια πλοκή που χωράει σε πολύ λιγότερα τετραγωνικά, αλλά είναι από τις λίγες ελληνικές ταινίες που έχουν αγγίξει τόσο τον παλμό τής πιο εγκλωβισμένης γενιάς από την εποχή της δικτατορίας

30-11-2012, Ατίθαση Λίλη (Pieds nus sur les limaces).
Γαλλία, 2010. Σκηνοθεσία: Φαμπιέν Μπερτό. Σενάριο: Πασκάλ Αρνολντ & Μπερτό. Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Λιντιβίν Σανιέ, Ντενί Μενοσέ, Μπριζίτ Κατιγιόν. 103'
Η Λίλι είναι ξεχωριστή, καθώς δε μοιάζει με κανένα άλλο κορίτσι της ηλικίας της. Ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές ζει μόνο για τη στιγμή και απολαμβάνει όλα όσα η ζωή μπορεί να της προσφέρει. Μποέμικη, νεο-χίπικη, ζαχαρωμένα ρομαντική ματιά στην ελευθερία της τρέλας. Η Φαμπιέν Μπερτό , συνθέτει ένα ατίθασο, άναρχο, αιθέριο φιλμ για ένα άγριο, ασυμβίβαστο, ανένταχτο κορίτσι.

7-12-2012, Βασιλιάς σε μια κόλαση (Kongen av Bastoy/King of Devil's Island)
. Νορβηγία, 2010. Σκηνοθεσία: Μάριους Χολστ. Σενάριο: Λαρς Σάαμπι Κρίστενσεν, Ντένις Μάγκνουσον. Ηθοποιοί: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Μπέντζαμιν Χέλσταντ, Κρίστοφερ Τζόνερ. 120'.
Οι καταπιεστικές, συχνά τραγικές συνθήκες διαβίωσης μιας ομάδας αγοριών, στο σωφρονιστικό ίδρυμα ενός απόμερου νησιού στη Νορβηγία του 1915, σε μια δυνατή, με καλές ερμηνείες, ταινία, με θέμα την κατάχρηση εξουσίας.
Δραματικός ρεαλισμός με προσεγμένες, διακριτικές ποιητικές πινελιές και προ πάντων… βάθος. Βάθος αίσθησης των πραγμάτων που επιτυγχάνεται χάρη στο σενάριο, στη διεύθυνση των ηθοποιών και στη σκηνοθεσία.

14-12-2012, Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο (Les Νeiges du Kilimandjaro).
Γαλλία, 2011, Εγχρωμο, Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Ζαν-Λουί Μιλεσί, βασισμένο στο ποιήμα του Βίκτορ Ουγκό « Les pauvres gens», Φωτογραφία: Πιερ Μιλόν, Μοντάζ: Ρομπέρ Σασιά, Μουσική: Πασκάλ Μαγιέρ (μουσική επιμέλεια), Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιερ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν, Μεριλίν Καντό, Γκρεγκουάρ Λεπρίνς-Ρινγκέ, Αναϊς Ντεμουστιέ, Διάρκεια: 107', Διανομή: Feelgood Entertainment.
Μια ανθρώπινη, τρυφερή ιστορία και μια ταινία γεμάτη συμπόνια. Ισως η κατάλληλη ευκαιρία για να ανακαλύψει το Ελληνικό κοινό, έναν μάλλον παραγνωρισμένο δημιουργό. Μια ποιητικότατη, βαθιά ρεαλιστική, αισιόδοξη αλλα και άκρως πολιτική ταινία.

21-12-2012, Τυραννόσαυρος (Tyrannosaur).
Βρετανία, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Πάντι Κονσίντιν. Ηθοποιοί: Πίτερ Μάλαν, Ολίβια Κόλμαν, Εντι Μάρσαν. 93'
Ο Πίτερ Μούλαν, μας δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία ενός βαθιά οργισμένου για την ζωή, μεσήλικα, βγαλμένη κατευθείαν από τους άγριους δρόμους κάποιας Ιρλανδικής κωμόπολης. Ο Κονσίντιν έφτιαξε ένα συγκλονιστικό φιλμ, στην παράδοση του νατουραλιστικού, βρετανικού κινηματογράφου.

28-12-2012, Εκτός νόμου και χρόνου (The Guard).
Ιρλανδία, 2011. Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα. Ηθοποιοί: Μπρένταν Γκλίσον, Ντον Τσιντλ, Λίαμ Κάνιγχαμ, Φιονούλα Φλάναγκαν. 96'.
Εξυπνη, διασκεδαστική, γρήγορη, με δυο υπέροχους ανδρικούς χαρακτήρες και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Μπρένταν Γκλίσον, μια συμβατική αστυνομική ταινία μετατρέπεται σε ευχάριστη κινηματογραφική έκπληξη. Απρόσμενα στιλάτη και καθησυχαστική, κάπως σαν ένα δείγμα σινεμά παλαιών αρχών, σεμνότητας και αξιοπρέπειας.

4-1-2013, Beginners.
ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάικ Μιλς. Ηθοποιοί: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Γκόραν Βίσνιτς, Μέλανι Λοράν. 105'.
Ενας 75χρονος πατέρας και ο 38χρονος γιος του προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, όταν ο πατέρας αποκαλύπτει στο γιο πως είναι γκέι, σε ένα αυτοβιογραφικό, τρυφερό δράμα, με ωραίες ερμηνείες. Μελαγχολική και αισιόδοξη, χαμηλότονη αλλά επιδραστική, δε θα σας επιτρέψει να ξαναδείτε τη ζωή σας με τα ίδια μάτια.

11-1-2013, Η πλειοψηφία της σιωπής (Majority/Cogunluk).
 

Τουρκία, 2010. Σκηνοθεσία-σενάριο: Σέρεν Γιούτσε. Ηθοποιοί: Μπάρτου Κουτσιουκτσακλα-γιάν, Ερκάν Καν, Εσμέ Μαντρά. 111'.
Νεορεαλιστικό, βαθιά κοινωνικό, αφοπλιστικό σινεμά από τη γειτονική Τουρκία. Σκηνοθετικό ντεμπούτο που κέρδισε επάξια το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στο φεστιβάλ Βενετίας, 2010. Ο έρωτας για μια όμορφη Κούρδη δεν καταφέρνει να γεννήσει το θάρρος και την ανεξαρτησία στο νεαρό γιο ενός ισχυρού, ρατσιστή επιχειρηματία, σε μια δυνατή, δοσμένη με ειλικρίνεια και τόλμη ταινία, σχόλιο πάνω στην καταπιεστική μεγαλοαστική τάξη.

18-1-2013, Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν (MARTHA MARCY MAY MARLENE).
Η.Π.Α., 2011, Εγχρωμο Παραγωγή: Αντόνιο Κάμπος, Πάτρικ Κάνιγχαμ, Κρις Μέιμπακ, Τζος Μοντ Σκηνοθεσία: Σον Ντέρκιν Σενάριο: Σον Ντέρκιν
Φωτογραφία: Τζόντι Λι Λάιπς Μοντάζ: Ζάκαρι Στιούαρτ Ποντιέ
Μουσική: Ντάνιελ Μπένζι Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Όλσεν, Σάρα Πόλσον, Τζον Χοκς, Μπράντι Κόρμπετ, Χιου Ντάνσι, Κρίστοφερ Άμποτ, Μαρία Ντίζια, Τζούλια Γκάρνερ, Λουίζα Κράουζε Διάρκεια: 102' Διανομή: Odeon.
Σκηνοθετικό ντεμπούτο, καθαρόαιμο δείγμα ανεξάρτητου σινεμά, χαμηλών τόνων θρίλερ υπαρξιακής αγωνίας, με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Ολσεν, την ανέλπιστα ταλαντούχα αδελφή των Μέρι-Κέιτ και Ασλεϊ. Άρτι αφιχθέν από το Sundance, ένα ιδιαίτερο κομψοτέχνημα που θα μπορούσε να είναι κάτι μεταξύ "Five Easy Pieces και "Zabriskie Point" με ολίγον από "The Manson Family", στην low budget και ανεξάρτητη εκδοχή του.

25-1-2013, Shame.

Μεγάλη Βρετανία, 2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Ιαν Κάνινγκ, Εμιλι Σέρμαν, Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουιν, Σενάριο: Στιβ ΜακΚουιν, Εϊμπι Μόργκαν
Φωτογραφία: Σον Μπόμπιτ, Μοντάζ: Τζο Γουόκερ, Μουσική: Χάρι Εσκοτ
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν,Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Χάνα Γουέιρ, Νικόλ Μπεχαρί, Ελίζαμπεθ Μασούτσι, Λούσι Γουόλτερς, Διάρκεια: 101' Διανομή: Odeon.
Η νέα συνεργασία του Στιβ ΜακΚουιν και του Μάικλ Φασμπέντερ, μετά το «Hunger», φέρνει μια αριστουργηματική ταινία, πεινασμένη για άφεση αμαρτιών. Μετά το πολυβραβευμένο Ηunger ο Σκηνοθέτης Στηβ Μακουίν συνεχίζει ακάθεκτος σε προκλητικό Σινεμά μεν, ουσιώδες δε..

1-2-2013, Οι Απόγονοι (The Descendants).
Η.Π.Α., 2011, Εγχρωμο Παραγωγή: Τζιμ Μπερκ, Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Τέιλορ
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν Σενάριο: Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον, Τζιμ Ρας
Φωτογραφία: Φαίδων Παπαμιχαήλ Μοντάζ: Κέβιν Τεντ Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Αμάρα Μίλερ, Νικ Κράουζι, Πατρίσια Χέιστι, Μπο Μπρίτζες, Ρόμπερτ Φόρστερ Διάρκεια: 115' Διανομή: Odeon.
Ο Αλεξάντερ Πέιν προσφέρει στον Τζορτζ Κλούνεϊ τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, σε μια ταινία που διεκδικεί πέντε Οσκαρ και μια θέση στον Παράδεισο...

8-2-2013, Πες μου τ' όνομά σου (Le nom des gens). 

Γαλλία, 2010. Σκηνοθεσία: Μισέλ Λεκλέρκ. Σενάριο: Μισέλ Λεκλέρκ, Μπάγια Κασμί. Ηθοποιοί: Σάρα Φορεστιέ, Ζακ Γκαμπλέν, Ζινεντίν Σουαλέμ. 100'
Ο έρωτας ανάμεσα σε μια σέξι, αριστερής ιδεολογίας, γυναίκα, έτοιμη να κοιμηθεί με οποιονδήποτε συντηρητικό πολιτικό, για να τον πάρει με το μέρος της, κι έναν ορνιθολόγο, ερευνητή της γρίπης των πουλιών, σε μια ρομαντική, πολιτική, απολαυστική κωμωδία.
Πρωτότυπη, επιθετική και σέξι πολιτική σάτιρα, που συμμετείχε στην «Εβδομάδα Κριτικής» του φεστιβάλ των Καννών το 2010 και κέρδισε δύο Σεζάρ (καλύτερου σεναρίου και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Σαρά Φορεστιέ).

15-2-2013, Ο Θάνατός σου, η Ζωή μου (Essential Killing).

Πολωνία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, 2010, Εγχρωμη, Παραγωγή: Γέρζι Σκολιμόφσκι, Εύα Πιασκόφσκα, Σκηνοθεσία: Γέρζι Σκολιμόφσκι, Σενάριο: Γέρζι Σκολιμόφσκι, Εύα Πιασκόφσκα, Φωτογραφία: Ανταμ Σίκορα, Μοντάζ: Ρέκα Λεμχένι, Πρωταγωνιστούν: Βίνσεντ Γκάλο, Εμανουέλ Σενιέ, Ζακ Κοέν, Διάρκεια: 83', Διανομή: Odeon. 

Υπνωτική, άγρια, ποιητική ματιά στην ματαιότητα και την ύβρι του πολέμου. Η νέα ταινία του μεγάλου Πολωνού δημιουργού Γέρζι Σκολιμόφσκι βραβεύτηκε επάξια στο 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον συγκλονιστικό Βίνσεντ Γκάλο.

22-2-2013, Melancholia.
Δανία, 2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Μέτα Λουίζ Φόλνταγκερ, Λουίζ Βεστ, Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ, Σενάριο: Λαρς φον Τρίερ, Φωτογραφία: Μανουέλ Αλμπέρτο Κλάρο, Μοντάζ: Μόρτεν Χιόμπγεργκ, Μόλι Μαρλένε Στένσγκααρντ
Πρωταγωνιστούν: Κίρστεν Ντανστ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Κίφερ Σάδερλαντ, Τζον Χερτ, Στέλαν Σκάρσγκααρντ, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Διάρκεια: 130', Διανομή: Audio Visual.
Ο Λαρς φον Τρίερ ντύνει με το πρόσχημα της εναλλακτικής ταινίας καταστροφής τις πεσιμιστικές αλλά τόσο εύστοχες πεποιθήσεις του για την ανθρώπινη αυτοκαταστροφικότητα. Αφήνοντας στην άκρη το ανόητο «σούσουρο» των Καννών, η «Μελαγχολία» του Τρίερ στέκει ως η πιο ειλικρινής ταινία του εδώ και χρόνια.

1-3-2013, Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (We Need to Talk About Kevin).

ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσι. Σενάριο: Λιν Ράμσι, Ρόρι Κίνεαρ. Ηθοποιοί: Τίλντα Σουίντον, Εζρα Μίλερ, Τζον Σι Ράιλι. 112'.
Κοινωνικό δράμα που ανατέμνει τη φύση του κακού στον άνθρωπο, μια ταινία με εξαιρετική σκηνοθεσία και ερμηνείες. Λιν Ράμζι και Τίλντα Σουίντον κάνουν θαύματα. Η πρώτη καταφέρνει να μετατρέψει το «εσωτερικό» σε εικαστικό γεγονός. Και η δεύτερη, με την εκφραστικότητα και το στυλ της, επιδίδεται σε ρεσιτάλ ερμηνείας.

8-3-2013, Albert Nobbs.
Μ. Βρετανία / Ιρλανδία, 2011, Εγχρωμο
Παραγωγή: Γκλεν Κλόουζ, Μπόνι Κέρτις, Τζούλι Λιν, Αλαν Μολόνι
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Γκαρσία
Σενάριο: Γκλεν Κλόουζ, Τζον Μπάνβιλ, Τζορτζ Μουρ, Γκαμπριέλα Πρέκοπ
Φωτογραφία: Μάικλ ΜακΝτόνου
Μουσική: Μπράιαν Μπερν
Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τζάνετ ΜακΤίρ, Μία Γουασικόφσκα, Τζόναθαν Ρις Μέγιερς
Διάρκεια: 114'
Διανομή: Seven Films / Spentzos Film.
Πέμπτη οσκαρική υποψηφιότητα και έργο ζωής για την Γκλεν Κλόουζ, αυτή η ήσυχη, μελαγχολική, εύθραυστη ταινία παραθέτει συγκλονιστικές ερμηνείες.

15-3-2013, Café de Flore.
Καναδάς, Γαλλία, 2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Πιερ Εβέν, Μαρί-Κλοντ Πουλέν, Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ, Σενάριο: Ζαν-Μαρκ Βαλέ
Φωτογραφία: Πιερ Κοτερό, Πρωταγωνιστούν: Βανέσα Παραντί, Κέβιν Πάρεντ, Ελέν Φλοράν, Διάρκεια: 120', Διανομή: Seven Films.
Μια ρομαντική ταινία για δύσκολους λύτες, που συνδέει το Παρίσι του '60 με το Μόντρεαλ του σήμερα. Μια ταινία mixtape εποχών, εικόνων, συναισθημάτων που θα μπορούσε να είναι ένα free jazz κομμάτι σινεμά, ένας γοητευτικός αυτοσχεδιασμός πάνω στην αφήγηση και την γλώσσα των εικόνων.

22-3-2013, Elena.
Ρωσία, 2011, Εγχρωμο
Παραγωγή: Αλεξάντερ Ροντνιάσκι
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Σενάριο: Ολεγκ Νεγκίν
Φωτογραφία: Μιχαίλ Κρίκμαν
Μοντάζ: Ανα Μάς
Πρωταγωνιστούν: Αντρέι Σμιρνόφ, Ναντεζντά Μαρκίνα, Ελενα Λιάντοβα, Αλεξέι Ροζίν, Ιγκόρ Ογκούρτσοφ
Διανομή: Seven Films.
Μια ταινία – ηθικό δίλημμα που καθηλώνει, από τον σκηνοθέτη της αριστουργηματικής «Επιστροφής» μια γροθιά κατευθείαν στο σύγχρονο Δυτικό συλλογικό...συνειδητό! Ο Ζβιάγκιντσεφ κάνει μια ρεαλιστική αλληγορία με τον γνώριμο, βαθύ, μυστικιστικό του ύφος για την σημερινή Ρωσία.

29-3-2013, Οσλο 31 Αυγούστου (Oslo, 31. august).
Νορβηγία, 2011, Εγχρωμο Παραγωγή: Χανς-Γιόργκεν Οσνες, Ινγκε Σέτερ Σκηνοθεσία: Γιόακιμ Τρίερ, Σενάριο: Γιόακιμ Τρίερ, Εσκιλ Βοκτ, Φωτογραφία: Γιάκομπ Ιρε Μοντάζ: Ολιβιέ Κουτέ, Γκίσλε Τβέιτο, Μουσική: Τόργκνι Αμνταμ, Ολα Φλότουμ Πρωταγωνιστούν: Αντερς Ντάνιελσεν Λι, Χανς Ολαβ Μπρένερ, Ινγριντ Ολάβα Διάρκεια: 95', Διανομή: Ama Films.
Επίσημη συμμετοχή στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, πρώτη προβολή στην Ελλάδα στις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο Τρίερ ο νεότερος σ' ένα αρχετυπικά σκανδιναβικό road movie εσωτερικών διαδρομών.

5-4-2013, Η κραυγή ενός ανθρώπου (Un home qui crie).

Γαλλία/Βέλγιο/Τσαντ. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαχάματ Σάλεχ Χαρούν. Ηθοποιοί: Γιουσούφ Τζαορό, Ντιουκούντα Κόμα Χατζιέ, Φατιμέ Νγκούα. 92'.
Η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στο Τσαντ, σε μια συγκλονιστική, δοσμένη με λιτό, μετρημένο στιλ, ταινία-βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάνες. Με πλάνα ασυναγώνιστης διακριτικότητας, με έξοχες, ειλικρινείς ερμηνείες και χωρίς ποτέ να πέφτει στην παγίδα του στόμφου, ο σκηνοθέτης λέει ότι ακόμη και σε μία κοινωνία αποσύνθεσης όπου κυριαρχεί το «ο σώζων εαυτόν σωθείτω», μπορεί να βρεθεί λίγη ανθρωπιά.

12-4-2013, Κάποτε στην Ανατολία (Bir Zamanlar Anadolu'da).
Τουρκία, 2011. Σκηνοθεσία: Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν. Σενάριο: Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, Εμπρου Τσεϊλάν, Ερκάν Κεσάλ. Ηθοποιοί: Μουχάμεντ Ουζουνέρ, Γιλμάζ Ερντογάν, Τάνερ Μπιρσέλ, Φιράτ Τανίς, Ερκάν Κεσάλ. 150'.
Η αναζήτηση του τάφου ενός δολοφονημένου άντρα στις αχανείς εκτάσεις της Ανατολίας γίνεται αφορμή για μια κριτική ματιά πάνω στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία αλλά και γενικότερα στην ανθρώπινη κατάσταση σε μια δυνατή, εικαστικά έξοχη, ταινία - Μέγα Βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάνες. Ο τούρκος auteur Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν αποτυπώνει ένα από τα πιο ποιητικά νυχτερινά ταξίδια που έχουν καταγραφεί στον πρόσφατο κινηματογράφο.

19-4-2013, Ο δρόμος του χρήματος (Margin Call). 

ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζέι Σι Τσάντορ. Ηθοποιοί: Κέβιν Σπέισι, Τζέρεμι Αϊρονς, Πολ Μπέτανι, Ζάκερι Κουίντο, Ντέμι Μουρ, Στάνλεϊ Τούτσι. 109'.
Eντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο, που επιχειρεί να καταγράψει το οικονομικό Κραχ του 21ου αιώνα με τη στιβαρότητα των πολιτικών θρίλερ των 70ς. Κατά ένα μέρος θρίλερ, κατά ένα μέρος μελέτη χαρακτήρων και κατά ένα μέρος κατηγορητήριο για την ανεξέλεγκτη απληστία στο σημερινό οικονομικό σύστημα, το Margin Call αποτελεί ένα δυνατό δράμα που μιλάει έξυπνα για την εποχή που ζούμε.

26-4-2013, Αθικτοι (Les Intouchables).

Γαλλία, 2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Νικολά Ντιβάλ - Αντασόφσκι.
Σκηνοθεσία: Ολιβέ Νακάς, Ερίκ Τολεδάνο, Σενάριο: Ολιβέ Νακάς, Ερίκ Τολεδάνο, Φωτογραφία: Ματιέ Βαντεπιέντ, Μοντάζ: Ντοριάν Ριγάλ – Ανσού, Μουσική: Λουντοβίκο Εινόντι, Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Αν Λε Νυ, Οντρέι Φλερότ, Κλοτίλντ Μολέτ, Διάρκεια: 112', Διανομή: FilmTrade.
Θα μπορούσε να είναι μία απλοϊκή, κατασκευασμένη, feelgood δραμεντί. Καμιά φορά όμως η κωμωδία έχει μια δύναμη που σε ισοπεδώνει - κι όχι μόνο από τα γέλια.

10-5-2013, Το Βαθύ Μπλε του Ερωτα (The Deep Blue Sea).

2011, Εγχρωμο, Παραγωγή: Σον Ο'Κόνορ, Κέιτ Ογκμπομ, Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις, Σενάριο: Τέρενς Ντέιβις βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τέρενς Ράτιγκαν, Φωτογραφία: Φλόριαν Χοφμάιστερ, Μοντάζ: Ντέιβιντ Τσάραπ, Μουσική: Ιαν Νιλ (μουσική επιμέλεια), Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Τομ Χίντλεστον, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Αν μίτσελ, Τζόλιον Κόι
Διάρκεια: 98', Διανομή: Σπέντζος Φιλμ.
Αναζητώντας την ευθεία γραμμή που ενώνει το μοντέρνο με το κλασικό και την επιθυμία με την εκπλήρωση της, ο Τέρενς Ντέιβις μεγαλουργεί μεταφέροντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Τέρενς Ράτιγκαν σε κάτι που η λέξη «κινηματογραφικά» μοιάζει λίγη για να το περιγράψει. Ένα κομψοτέχνημα αντάξιο των καλύτερων παραδόσεων της βρετανικής κινηματογραφικής παραγωγής.

17-5-2013, Τεκμήριο ενοχής (Conviction).

ΗΠΑ, 2010. Σκηνοθεσία: Τόνι Γκόλντουιν. Σενάριο: Πάμελα Γκρέι. Ηθοποιοί: Χίλαρι Σουόνκ, Σαμ Ρόκγουελ, Μίνι Ντράιβερ, Μελίσα Λίο, Τζούλιετ Λούις. 111'.
Η αληθινή ιστορία μιας πεισματάρας γυναίκας που σπουδάζει νομικά και αφιερώνει 18 χρόνια της ζωής της για να αποδείξει την αθωότητα του καταδικασμένου για φόνο αδερφού της, σε μια συναρπαστική, με ωραίες ερμηνείες, ταινία.

24-5-2013, Η άλλη όχθη (The Other Bank/Gagma napiri).

Γεωργία/Καζακστάν, 2009. Σκηνοθεσία: Γκεόργκε Οβασβίλι. Σενάριο: Οβασβίλι & Ρούσταμ Ιμπραγκιμπέκοβ. Ηθοποιοί: Τέντο Μπεκχάουρι, Ταμάρ Μέσκι, Λέιλα Κοκοσάχτζε. 93'
Την ιστορία ενός 12χρονου αγοριού που αρχίζει ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αναζήτηση του πατέρα του, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις εχθρικές γραμμές, στην περίοδο της αποσκίρτησης της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, αφηγείται στην πρώτη αυτή συγκινητική ταινία ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Γκεόργκε Οβασβίλι. Σκληρότητα, φαντασία και χιούμορ συνταξιδεύουν σε ένα λυρικό Road movie, το το οποίο αφήνει πίσω του κάθε παιδική κινηματογραφική αφέλεια και κάθε ενήλικη δραματική ενοχή. Επιστροφή σ ένα απλό καθαρό σινεμά που φέρνει στο νου τις πρώτες ταινίες του Αμπας Κιαροστάμι.

31-5-2013, Ο Τζιάνι και οι γυναίκες (Gianni e le donne).

Ιταλία, 2011. Σκηνοθεσία: Τζιάνι ντι Γκρεγκόριο. Σενάριο: Ντι Γκρεγκόριο, Βαλέριο Ατανάζιο. Ηθοποιοί: Τζιάνι ντι Γκρεγκόριο, Βαλέρια ντε Φραντσίσις. 89'.
Ενας βαριεστημένος από τις οικογενειακές απαιτήσεις συνταξιούχος προσπαθεί να βρει παρηγοριά σε νέες γυναίκες, σε μια όμορφη, δοσμένη με λεπτότητα, κωμωδία. Με διακριτικό χιούμορ, με ωραίους χαρακτήρες και πειστικούς διαλόγους, και βέβαια πολύ καλές ερμηνείες, καταφέρνει να μεταφράσει τα άγχη του Γούντι Αλεν για τους λάτρεις της λαϊκής ιταλικής κωμωδίας.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.